Soia boabe


Boabe de soia

Soia este o plantă cu istorie veche, dar care este utilizată ca şi aliment în Europa de mai multă vreme. Chinezii o cunosc şi o folosesc din timpuri străvechi, fiind considerată una din cele cinci culturi sacre, alături de orez, grâu, orz şi mei.

Fiind o planta oleaginoasă, soia este utilizată în industrie şi pentru extragerea uleiului de soia. Datorită conţinutului nutritiv al acestei plante, este considerată a fi un aliment de bază în special pentru cei care au adoptat un regim de viaţă vegetarian.
100 de grame de soia conţin: 34-35% proteine, 33% glucide, 25% grăsimi şi 2% minerale.

Soia pastai
Soia este o plantă de vară, aparţinând familiei leguminoaselor. Soia creşte asemenea tufelor de fasole, iar boabele sunt în păstăi asemenea celor de fasole. Denumirea de “soia” este una generică, existand aproximativ 1500 de specii de soia. Cea mai raspandită dintre acestea este soia galbenă. Ea se utilizează pentru obţinerea uleiului de soia, pateului de soia, pulpei (“okara”) de soia, brânzei (“tofu”) de soia, laptelui de soia şi a făinii de soia. Are un nivel ridicat de grăsime (18-20%) şi fiind o planta vegetala, nu conţine colesterol. Soia în stare crudă nu este comestibilă datorită unei substanţe numite antitripsină. La fel ca şi fasolea, soia trebuie să fie tratată termic înainte de a fi consumată.

Produse naturale din soia

Faina de soia

Faina de soia este obţinută prin măcinarea boabelor de soia. Aceasta are o capacitate mai mare de absorţie a apei decât făina de grâu. Faina de soia, se foloseşte în combinaţie cu făina de grâu pentru preparea pâinii integrale sau a altor produse de patiserie. Făina de soia este mai saracă în zaharuri decât făina de grâu, fiind utilizată pentru prepararea pâinii pentru diabetici.

Laptele de soia

Laptele de soia se prepară prin înmuierea boabelor de soia in apă, cca. 4-8 ore, după care se macină şi se fierb. În comerţ se poate găsi lapte de soia, însă acesta conţine aditivi şi arome alimentare. Pentru a vă putea bucura de lapte de soia proaspăt şi sănătos, vă recomandăm să folosiţi un aparat de făcut lapte de soia. Laptele de soia păstrează un gust specific de soia, însa se pot folosi arome naturale după gust: scorţişoară, cicoare, vanilie, banane, miere de albine sau altele. Gustul de soia, deşi apreciat de unii, poate fi îndepartat prin opărirea boabelor după înmuierea acestora.
Cu excepţia sugarilor, pentru care laptele de mamă este cel mai bun şi sănătos, laptele de soia este indicat tuturor categoriilor de vârstă, fiind un produs bogat în zaharuri uşor asimilabile, în grăsimi vegetale şi aminoacizi esenţiali.

Brânza tofu

Brânza tofu se obţine prin coagularea laptelui de soia. Ca şi coagulant se poate folosi sare nigari, lamâie sau oţet. Pasta obţinută prin coagularea laptelui de soia, este presată cu ajutorul presei pentru brânza tofu. Consistenţa sa moale şi gustul delicat fac din tofu o mâncare agreată de toată lumea. Bogată în proteine, se foloseşte ca înlocuitor de carne în preparatele vegetale. Tofu se comportă ca un burete absorbind orice aromă cu care vine în contact.

    Beneficiile consumului de brânza tofu

  • Calciul din tofu este un tonic al oaselor, menţine tensiunea arterială în limita normală şi previne apariţia unor forme de cancer. Soia conţine o substanţă care împiedică dezvoltarea tumorilor
  • Este un aliment indicat bolnavilor de diabet
  • Este un aliment indicat celor care au un nivel crescut al colesterolului ajutând la scăderea acestuia

Pulpa de soia – Okara

Este alimentul din soia cu nivelul cel mai scăzut de calorii putând fi folosit ca element de bază în foarte multe reţete. Numele provine din japoneză, însemnând “mult stimata coajă”. Pulpa de soia se obţine ca un produs secundar, în urma procesului de preparare a laptelui de soia, în vasul aparatului.

Beneficiile consumului de soia asupra sănătăţii

  • Produsele pe baza de soia, sărace în calorii sunt bune pentru obţinerea şi păstrarea unei greutăţi ideale.
  • Soia reprezintă o sursă foarte bună de proteine vegetale, pentru cei care optează pentru un regim de viaţă vegetarian.
  • Contine substanţe numeroase care protejează organismul împotriva cancerului (cancerul de sân la femei şi cancerul de prostată la barbaţi)
  • Continutul ridicat de calciu din soia, ajută la prevenirea osteoporozei
  • Boabele de soia conţin o molecula asemănătoare estrogenului care se ataşează receptorilor de estrogen şi ajutp la echilibrarea hormonală! Astfel poate contribui la prevenirea sau diminuarea simptomelor menopauzei
  • Lecitina din soia are la rândul ei o suită de efecte benefice asupra organismului nostru. Cea mai buna sursă de lecitina este uleiul de soia sau laptele de soia.

Întrebuinţări culinare şi avantaje ale produselor pe bază de soia

  • Din laptele de soia se poate prepara un numar variat de reţete delicioase, sănătoase şi pe toate gusturile, cum ar fi: diferite varietăţi de brânză, mici, chiftele, budincă, îngheţată, pate, iaurt, kefir, diverse creme, supă, sarmale, maioneză, prajitură, pâine, drob şi multe altele.
  • Făina de soia îmbunătaţeste păstrarea produselor de panificaţie, a culorii la coacere; coaja devine mai frumoasă şi mai colorată.
  • Proteina de soia păstrează amidonul şi întăreşte repede alimentele (creme de fructe, sosuri, etc.)
  • Laptele de soia poate înlocui ouăle; adaugând lapte de soia putem folosi mai puţine ouă. Albuşul se bate mai uşor folosind lapte de soia.
  • Absenţa gustului în cazul uleiului de soia reprezintă un avantaj deoarece permite altor gusturi şi arome să se faca simţite. Este baza ideală pentru uleiuri aromatizate.
  • Tofu are avantajul că e lipsit de gust, putând fi astfel aromatizat cu orice gust sau aromă.
  • Laptele de soia poate fi folosit la înlocuirea totală a laptelui de vacă. E mai usor digerabil decât laptele de origine animală.
  • Este un aliment necesar în dieta bolnavilor hepatici.
  • Pentru diete cu restrictii de sare, acid uric, colesterol redus, reumatism, probleme de rinichi, tensiune, probleme arteriale, piatră la rinichi, alimentele pe bază de soia pot fi folosite cu încredere.
  • Este un aliment mult mai ieftin decât carnea sau laptele de vacă.

Oferta de soia nemodificata genetic (NON-GMO)

Soia este nemodificată genetic, din România şi are o calitate deosebită.

Pret: 7 RON

Certificatul de analiză pentru soia nemodificată genetic:

Certificat soia nemodificata genetic